Weekend grupy „Erasmus na plus – Valencia” – sobota 26.XI
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
Ten weekend w Walencji był wyjątkowy ze względu na uroczyście obchodzoną szóstą rocznicę uznania przez UNESCO festiwalu Las Fallas (Święto Ognia) za niematerialne dziedzictwo ludzkości. Z tego też względu, by bliżej poznać tą tradycję, w sobotę 26.XI udaliśmy się do muzeum historii lokalnej – Falllero „Museu Faller de Valencia”. W muzeum zaprezentowano groteskowe figury i scenki rodzajowe, które powstały od 1934r. na Fiesta de Las Fallas, czyli walenckie powitanie wiosny.
Następnym punktem naszego programu kulturowego było Muzeum Oświecenia i Nowoczesności „Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat”, czyli MuViM. Jego kolekcja przedstawia osiągnięcia ludzkości na przestrzeni wieków w dziedzinie socjologii, polityki, zdrowia i ekonomii. Wystawy prezentują m.in. życie w średniowiecznych klasztorach, prasę drukarską oraz rewolucję kosmiczną. Budynek muzeum uznany został za ikonę współczesnej architektury Walencji. Znajduje się tu również makieta Walencji z XVII w., a w podziemiach muzeum można zobaczyć dobrze zachowane spore fragmenty starych, zabytkowych murów średniowiecznego miasta odkrytych przez przypadek podczas prac budowlanych.
W godzinach wieczornych mieliśmy okazję zobaczyć wspaniałą Paradę Dziedzictwa, po której u bram la Lonja odbył się ogromny pokaz popularnego dla tego rejonu tańca z kastanietami.
„ERASMUS NA PLUS – VALENCIA” – grupa turystyczna 2 tydzień
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
W drugim tygodniu staż rozpoczęliśmy w firmie TourPoint zajmującej się przechowywaniem bagaży, wypożyczaniem rowerów, hulajnóg elektrycznych oraz organizowaniem rowerowych wycieczek z przewodnikiem, zarówno w języku hiszpańskim, jak i angielskim. Przybyło nam tutaj sporo nowych obowiązków, m.in. zajmujemy się teraz prowadzeniem dokumentacji klientów oraz mediami społecznościowymi i sposobami marketingu.
Naszym początkowym zadaniem było nauczenie się pracy w systemach komputerowych używanych w TourPoint. Pokazano nam, w jaki sposób klienci powinni podpisywać umowy wynajmu oraz jak wprowadzać kwoty do systemu tak, aby pod koniec dnia wszystko się zgadzało. Obsłużyliśmy pierwszych klientów, trafiliśmy również na kilku rodaków.
Kolejną rzeczą, nad którą pracujemy każdego dnia jest marketing. Jest to kluczowy element w prowadzeniu działalności gospodarczej, ponieważ właśnie dzięki odpowiedniej promocji mamy szansę zdobyć klientów. W TourPoint zajmujemy się przygotowywaniem plakatów, ulotek oraz postów na Instagrama w taki sposób, aby dotarły do każdego turysty odwiedzającego Walencję. Czasem zdarza się, iż naszym zadaniem jest wyruszenie na wyprawę rowerową wraz z przewodnikiem i klientami w celu zrobienia kilku zdjęć, które potem staną się wizytówką firmy.
Z niecierpliwością czekamy na kolejny tydzień pracy i na zadania, które nam przyniesie!
„ERASMUS NA PLUS – VALENCIA” - grupa hotelarska 2 tydzień
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
Drugi tydzień staży przyniósł wiele wrażeń zarówno na praktykach jaki i poza nimi. Hotelarze oswoili się ze swoimi miejscami pracy, ucząc się nie tylko specyfiki zawodu, ale również prostych wyrażeń w języku hiszpańskim. Ku naszemu zdziwieniu używanie ich weszło nam w nawyk nawet po zakończeniu pracy. Dwie stażystki rozpoczęły staż w nowym zakładzie Purple Nest Hostel Valencia, gdzie dostały szansę na poszerzenie swoich horyzontów w zakresie hotelarstwa i pracy w hotelu.
„ERASMUS NA PLUS – VALENCIA” – grupa gastronomiczna 2-tydzień
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
Dla naszych szkolnych mistrzów kuchni ten tydzień minął bardzo pracowicie. Kucharze i cukiernicy opanowali technologie sporządzania nowych potraw i wyrobów cukierniczych, których wygląd i smak zdobył ich serca. Stażyści przywykli już do innego systemu pracy, który jest charakterystyczny dla hiszpańskich restauracji i cukierni. Mieli też okazję do nawiązania przyjaznych relacji z współpracownikami, co spowodowało wzrost ich motywacji.
„ERASMUS NA PLUS – VALENCIA” – grupa gastronomiczna.
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
Nasi uczniowie z kierunków gastronomicznych odbywają staże zawodowe w restauracji Mister Cafe, Usual resto – bar, cafeterii oraz zakładzie cukierniczym La Petite Brioche. Cafeteria La Petite Brioche charakteryzuje się przytulnym i ciepłym wnętrzem, a załoga jest miła i pomocna. Specjalnością zakładu są tarty na słodko i słono, naleśniki, gofry oraz croissant. W zakładzie cukierniczym nasi cukiernicy samodzielnie sporządzają enchilada, tarty, pancakes, pierogi, których „tajemnym” składnikiem jest piwo. Pracownicy śpiewają, są radośni, panuje miła i swobodna atmosfera, a kierownictwo jest ze sobą spokrewnione. Jednak system pracy w Hiszpanii jest całkowicie inny od nam znanego, znacznie wolniejszy i spokojniejszy. W Polsce szybko a w Hiszpanii „despacito”. Restauracja Mister Cafe mieści się obok przystanku autobusowego, więc niczym dziwnym jest, że codziennie do późnych godzin wieczornych panuje tu duży ruch. Prowadzi ją hiszpańska rodzina, która wszystkich pracowników traktuje jak swoich członków. Mimo ogromnej ilości pracy panuje tu przyjazna i ciepła atmosfera.
Weekend grupy „Erasmus na plus – Valencia” - Niedziela
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
W niedzielny poranek 20 listopada wsiedliśmy do autokaru i pojechaliśmy do górskiego miasteczka Bocairent, odległego od Walencji o ok. 100km. Oprócz przepięknych uliczek i dobrych lokalnych wyrobów, miasto zadziwiło nas jeszcze jedną rzeczą… W górach otaczających Bocairent, jego mieszkańcy wiele wieków temu wykuli jaskinie, w których magazynowali zboża, jedzenie, a także ukrywali się przed najeźdźcami. Mieliśmy okazję wejść właśnie do tych jaskiń i zobaczyć, jak naprawdę wyglądało życie ludzi żyjących w epoce średniowiecza.
Popołudniem wybraliśmy się do Pou Clar, które jest idealnym miejscem do odpoczynku i podziwiania tego, co stworzyła natura. Jest to rzeka przepływająca przez malowniczą dolinę wykutą w skałach, gdzie można usiąść, zrelaksować się i zebrać myśli. Po udanym wypadzie w góry wróciliśmy do Walencji i zakończyliśmy naszą wycieczkę. Wszyscy zgodnym chórem stwierdzili, że był to niezwykły i niezapomniany dzień.
„ERASMUS NA PLUS – VALENCIA” – grupa turystyczna
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
Uczniowie turystyki pierwszy tydzień stażu odbyli w siedzibie Universal Mobility. Ich pierwszym zadaniem było przygotowanie prezentacji multimedialnej na temat atrakcji turystycznych Walencji, dzięki czemu poznali miasto oraz specyfikę pracy, którą zaczną w następnym tygodniu.
Pracowali nad projektem przez niemal cztery dni. W tym czasie również odwiedzali opisywane obiekty, aby poznać je z prawdziwej strony. Zobaczyli między innymi: Ratusz, muzułmańską dzielnicę El Carmen, Katedrę, w której rzekomo znajduje się Święty Graal, Muzeum Ceramiki, Mercado Central oraz La Lonja de la Seda, czyli dawną giełdę jedwabiu. Poszliśmy także spróbować hiszpańskich churros oraz tradycyjnego almuerzo, czyli lunchu w postaci kanapek z rozmaitymi dodatkami.
W ostatnim dniu pracy w biurze Universal Mobility przedstawili efekty pracy oraz podzielili się wrażeniami ze zwiedzania Walencji. Dzięki praktykom pod opieką pani Margarety przygotowali się do rozpoczęcia pracy w biurze firmy TourPoint, specjalizującej się w organizacji wycieczek miejskich.
Weekend grupy „Erasmus na plus – Valencia - Sobota
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
W sobotę 19 listopada wczesnym rankiem całą grupą wyruszyliśmy do Ciudad de las Artes y las Ciencias, czyli do Miasteczka Sztuki i Nauki, które jest najważniejszym punktem dla każdego turysty odwiedzającego Walencję. Centrum to podzielone jest na kilka odrębnych części, z których każda dotyczy innej dziedziny nauki.
Jako pierwsze zobaczyliśmy Oceanogràfic – największe oceanarium w Europie, a także dom dla jedynej populacji białuch arktycznych (hiszp. beluga) na naszym kontynencie. W tymże obiekcie wybraliśmy się również na fenomenalny pokaz delfinów.
Kolejnym budynkiem, do którego udaliśmy się był Hemisfèric. Obejrzeliśmy tam w języku angielskim film na temat mórz i oceanów świata. „Kino”, w którym byliśmy było wyjątkowe ze względu na swój niebanalny kształt – ogromna kopuła, dzięki której czuliśmy się jak w innym wymiarze.
Trzeba zaznaczyć, że cały kompleks jest cudem sztuki, techniki i architektury, dlatego ostatnim miejscem, do którego wybraliśmy się było Museo de las Ciencias Príncipe Felipe (Muzeum Nauki). W tym obiekcie każdy samodzielnie zwiedzał te ekspozycje, które najbardziej go zainteresowały.
Następnym punktem naszej wycieczki był Port Saplaya oraz najpiękniejsza plaża w całej Walencji – La Malvarrosa. Najpierw zjedliśmy obiad w klimatycznej restauracji przy nadmorskim deptaku, gdzie spróbowaliśmy czegoś zupełnie nowego, czyli paelli z czarnym ryżem. Po obiedzie udaliśmy się na plażę, aby pospacerować i zintegrować się z grupą.
„ERASMUS NA PLUS – VALENCIA” - grupa hotelarska.
- Szczegóły
- Kategoria: Erasmus
Po przyjeździe do Walencji grupa hotelarska rozpoczęła staże zawodowe w dwóch obiektach: Hotelu Hospes Palau de la Mar oraz hostelu Lindala Rooms.
Personel Hospes Palau de la Mar jest bardzo chętny dzielić się swoją wiedzą i uczyć stażystów swojej profesji, co było dla uczniów, mimo istniejącej bariery językowej, bardzo przyjemnym zaskoczeniem. Ten pięciogwiazdkowy hotel, zbudowany stosunkowo niedawno, bo w 2004r., ma do dyspozycji gości ponad 60 pokoi, kryty basen, bibliotekę, garaże, salę telewizyjną i wypożyczalnię rowerów, a praktykantom daje możliwość nauki w miejscu o wysokim standardzie, oferując nowe i fascynujące doświadczenia. W Lindala Rooms uczniów zaskoczył magiczny klimat tego miejsca, który powstał przez pozostawienie oryginalnych części budynku. Dużym zaskoczeniem dla nich była historia tego obiektu, ponieważ hotel powstał na miejscu starej fabryki ginu. Personel jak i atmosfera jest kojąca i wprawia ich w ciągły zachwyt, a największe emocje zdecydowanie wzbudza część restauracyjna, która jest umieszczona na terenie budynku, ale mieści się pod gołym niebem, a jej wystrój zapiera dech i kusi, aby przysiąść w niej i poddać się jej ośmielającemu czarowi.