Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
30 września 2019 r. uczniowie naszej szkoły ( klasy IV TG a, IVG b, 3 osoby z klasy IIITG b oraz 4 przedstawicieli klasy III K) wraz z opiekunami: p. Ewą Koncewicz, Jolantą Mazur- Pogodą i Beatą Woźną udali się do Poznania na Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD. Młodzież uczestniczyła w prezentacji kompleksowej oferty producentów i dystrybutorów maszyn do przetwórstwa i produkcji spożywczej, technologii zwiększających bezpieczeństwo żywności oraz prezentacji dodatków i komponentów, które mają przyczynić się do stworzenia idealnie smacznych produktów dla wymagającego konsumenta. W ofercie wystawców znalazły się mięsa ,wędliny, zioła, przyprawy, produkty mleczarskie, wyroby piekarskie i cukiernicze, przetwory owocowe, warzywne, alkohole oraz ekologiczna żywność.
Narodowe czytanie noweli Marii Konopnickiej „Dym”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
11 września uczniowie klasy IV TG „a” razem z wychowawcą -p. Beatą Woźną wzięli udział w narodowym czytaniu nowel polskich,które odbyło się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Miasteczku Śląskim. Spotkanie przybrało formę biesiady, gdyż po odczytaniu treści utworu, uczniowie, dyrektor szkoły oraz pracownicy biblioteki mogli skosztować barszcz, który przygotowywała swojemu synowi bohaterka czytanej noweli.
KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO FOX 2019
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
ZNAMY JUŻ WYNIKI XIX EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU JĘZYKA ANGIELSKIEGO FOX 2019
W tym roku szkolnym po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach brali udział w Ogólnopolskim Konkursie Języka Angielskiego FOX 2019 pod patronatem Instytutu Filologii Angielskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Uczniowie mieli możliwość zaprezentować swoje umiejętności w zakresie języka angielskiego na tle innych szkół w Polsce.
Wysoki poziom testu językowego oraz konkurencja między szkołami nie stanowiły żadnej przeszkody dla naszych uczniów w osiągnięciu sukcesu.
Nasza ekipa w składzie Anna Jeż kl. III TT, Maciej Morawiec kl. III TT oraz Aleksander Dragon kl. III TGa zdobyła II miejsce w Powiecie Tarnogórskim.
Serdecznie gratulujemy bardzo dobrych wyników wszystkim uczestnikom konkursu oraz zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.
Spotkanie z marynarzem
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 28.05.2019r odbyło się spotkanie klasy I Technik Hotelarstwa (innowacja pedagogiczna stewardessa/steward) z marynarzem Panem Krzysztofem Kocotem, który przyjechał do naszej szkoły na zaproszenie Pani Hanny Machury. W spotkaniu uczestniczyła również nauczycielka przedmiotów zawodowych Pani Aleksandra Lesińska. Nasz gość opowiedział przebieg swojej kariery zawodowej, również o jej trudnych początkach. Podkreślał wagę wykształcenia w wykonywaniu swojej pracy. Mówił o pasji, motywacji, samokształceniu i dążeniu do spełniania swoich marzeń. Pan Krzysztof pracuje jako oficer techniczny na statkach wycieczkowych. Uczennice ze szczególnym zainteresowaniem oglądały filmy i zdjęcia z dalekich rejsów z różnych części świata oraz zdjęcia statku floty Royal Caribbean. Serdecznie dziękujemy za spotkanie.
Hanna Machura
TARNOGÓRSKIE JUWENALIA SENIORÓW
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Maj tego roku nie rozpieszcza nas ładną pogodą. Szczególnie zimno i mokro było podczas imprezy zorganizowanej przez Stowarzyszenie Uniwersytetu Trzeciego Wieku 13 i 14 maja. Juwenalia zaplanowane jako impreza plenerowa musiały częściowo odbyć się w zespole pałacowym „U Wrochema”. Byliśmy tam jako szkoła, gdzie mieliśmy stoisko z wypiekami. Pomimo brzydkiej aury atmosfera była gorąca i wszyscy świetnie się bawili, co można zobaczyć na zdjęciach. Dziękujemy za zaproszenie.
Elżbieta Zawartka
Jolanta Mazur – Pogoda
Agnieszka Smura
Pokaz cukierniczy
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
10 czerwca uczniowie klasy I TG uczestniczyli w prelekcji dotyczącej dekorowania tortów oraz pierników. O swoich cukierniczych pasjach opowiadały absolwentki naszej szkoły-„ Królowa Tortów” -Marta Moc- Holewik, która ukończyła technikum hotelarskie oraz Sandra Przyrowska była uczennica technikum kelnerskiego. Młodzież została zapoznana miedzy innymi z typami mas cukrowych, technikami zdobienia tortów, pierników oraz z gustami kupujących. Młodzież zachwycała się pokazywanymi pracami absolwentek, wyraziła chęć uczestniczenia w warsztatach cukierniczych w nowym roku szkolnym. Spotkanie przygotowały dawne wychowawczynie w/w pań : Jadwiga Janik oraz Beata Woźna
Informacja na temat SOR w Tarnowskich Górach
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Jak nie czytam jak czytam sprawozdanie
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
KUCHNIA ŁĄCZY POKOLENIA
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W poniedziałek 1 kwietnia odbyły się w naszej szkole warsztaty gastronomiczne z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. To już czwarte spotkanie młodzieży z seniorami. Tym razem do naszej pracowni wkroczyła nowa technologia, gdyż temat spotkania brzmiał: „Sous vide – kuchnia alternatywna”. Warsztaty poprowadzili kucharze z Restauracji Collina ze Zbrosławic panowie: Aleksander Drost, Marcin Poznański oraz nasz absolwent Kamil Pietryszek. Uczestnicy warsztatów pod okiem gości sporządzili filet z piersi kurczaka oraz polędwiczki wieprzowe w w/w technologii oraz dodatki. Pan Aleksander Drost wygłosił dodatkowo pogadankę na temat technologii sous vide.
Jak zawsze podczas spotkań oprócz gorących potraw była również gorąca atmosfera. Organizatorki warsztatów: E. Zawartka, J. Mazur – Pogoda, A. Smura oraz B. Matysek dziękują Restauracji Collina za użyczenie sprzętu a Radzie Rodziców za udzielenie wsparcia finansowego przy zakupie surowców.
Elżbieta Zawartka