Spotkanie z marynarzem
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 28.05.2019r odbyło się spotkanie klasy I Technik Hotelarstwa (innowacja pedagogiczna stewardessa/steward) z marynarzem Panem Krzysztofem Kocotem, który przyjechał do naszej szkoły na zaproszenie Pani Hanny Machury. W spotkaniu uczestniczyła również nauczycielka przedmiotów zawodowych Pani Aleksandra Lesińska. Nasz gość opowiedział przebieg swojej kariery zawodowej, również o jej trudnych początkach. Podkreślał wagę wykształcenia w wykonywaniu swojej pracy. Mówił o pasji, motywacji, samokształceniu i dążeniu do spełniania swoich marzeń. Pan Krzysztof pracuje jako oficer techniczny na statkach wycieczkowych. Uczennice ze szczególnym zainteresowaniem oglądały filmy i zdjęcia z dalekich rejsów z różnych części świata oraz zdjęcia statku floty Royal Caribbean. Serdecznie dziękujemy za spotkanie.
Hanna Machura
Pokaz cukierniczy
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
10 czerwca uczniowie klasy I TG uczestniczyli w prelekcji dotyczącej dekorowania tortów oraz pierników. O swoich cukierniczych pasjach opowiadały absolwentki naszej szkoły-„ Królowa Tortów” -Marta Moc- Holewik, która ukończyła technikum hotelarskie oraz Sandra Przyrowska była uczennica technikum kelnerskiego. Młodzież została zapoznana miedzy innymi z typami mas cukrowych, technikami zdobienia tortów, pierników oraz z gustami kupujących. Młodzież zachwycała się pokazywanymi pracami absolwentek, wyraziła chęć uczestniczenia w warsztatach cukierniczych w nowym roku szkolnym. Spotkanie przygotowały dawne wychowawczynie w/w pań : Jadwiga Janik oraz Beata Woźna

























TARNOGÓRSKIE JUWENALIA SENIORÓW
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Maj tego roku nie rozpieszcza nas ładną pogodą. Szczególnie zimno i mokro było podczas imprezy zorganizowanej przez Stowarzyszenie Uniwersytetu Trzeciego Wieku 13 i 14 maja. Juwenalia zaplanowane jako impreza plenerowa musiały częściowo odbyć się w zespole pałacowym „U Wrochema”. Byliśmy tam jako szkoła, gdzie mieliśmy stoisko z wypiekami. Pomimo brzydkiej aury atmosfera była gorąca i wszyscy świetnie się bawili, co można zobaczyć na zdjęciach. Dziękujemy za zaproszenie.
Elżbieta Zawartka
Jolanta Mazur – Pogoda
Agnieszka Smura
Informacja MEN dla rodziców w związku ze strajkiem nauczycieli
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Informacja MEN dla rodziców w związku ze strajkiem nauczycieli
Do obowiązków dyrektora szkoły i przedszkola należy zapewnienie uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków pobytu na terenie placówki (1) i nie zwalnia go z tego obowiązku przystąpienie nauczycieli do strajku (2).
Strajk nie stanowi przyczyny odwołania zajęć w przedszkolu i szkole oraz jej zamknięcia (3).
W sytuacji strajku w przedszkolu lub szkole, dyrektor ma obowiązek zawiadomienia o tym fakcie rodziców uczniów.
Zapewnienie opieki (4) odbywa się zgodnie z planem pracy przedszkola oraz szkoły, tj. z tygodniowym rozkładem zajęć dydaktyczno‐wychowawczych, w tym godzin pracy świetlicy, łącznie z zapewnieniem posiłku, jeżeli dziecko z niego korzysta.
Jeżeli rodzic został powiadomiony o strajku, wówczas ma prawo do informacji o sposobie zapewnienia przez szkołę lub przedszkole zajęć opiekuńczych w tym czasie.
Rodzic, jeśli nie otrzyma komunikatu od dyrektora szkoły lub przedszkola, że nauczyciele przystępują do strajku, bez obaw może przyprowadzić lub wysyłać dziecko do szkoły i nie może spotkać się z sytuacją odesłania lub nieprzyjęcia dziecka do placówki oświatowej.
Jeżeli pomimo wskazanych obowiązków dyrektora szkoły lub przedszkola, rodzic nie otrzyma wystarczającej informacji, a placówka nie zapewnia opieki dziecku na czas strajku, powinien zgłosić ten fakt do organu prowadzącego (5) oraz kuratora oświaty (6).
- 68 ust. 1 pkt 6 i ust. 5 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.) oraz § 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
- 7 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz.U. z 2018 r. poz. 967, z późn. zm.).
- 18 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
- 44 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań wobec szkół i placówek (Dz.U. z 2017 r. poz. 1611), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 marca 2017 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2017 r. poz. 703) oraz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lutego 2012 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz.U. z 2012 r. poz. 204).
- 10 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
- 51 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
Kulinarne Inspiracje 2019
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Nasze uczenice z klasy IIITgb Wioletta Krysik oraz Paulina Plaza wygrały Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny " Kulinarne Inspiracje 2019", który odbył się 21 marca 2019r. w Dąbrowie Górniczej. Dania konkursowe to "Gryczana gromada", w skład której wchodziły springrolls z kaszy gryczanej z gruszką i szynką dojrzewającą , puree chrzanowe, sos cydrowy z gorczycą, oliwa pietruszkowa oraz jajo przepiórcze w koszulce, a także deser "Uniesienie" czyli kruche ciastko gryczane z musem twarogowym, krem mango, popcorn z kaszy gryczanej, lody maślankowe, biszkopt z białym pieprzem na kaszy jaglanej, kawior limonkowy. GRATULACJE
KUCHNIA ŁĄCZY POKOLENIA
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W poniedziałek 1 kwietnia odbyły się w naszej szkole warsztaty gastronomiczne z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. To już czwarte spotkanie młodzieży z seniorami. Tym razem do naszej pracowni wkroczyła nowa technologia, gdyż temat spotkania brzmiał: „Sous vide – kuchnia alternatywna”. Warsztaty poprowadzili kucharze z Restauracji Collina ze Zbrosławic panowie: Aleksander Drost, Marcin Poznański oraz nasz absolwent Kamil Pietryszek. Uczestnicy warsztatów pod okiem gości sporządzili filet z piersi kurczaka oraz polędwiczki wieprzowe w w/w technologii oraz dodatki. Pan Aleksander Drost wygłosił dodatkowo pogadankę na temat technologii sous vide.
Jak zawsze podczas spotkań oprócz gorących potraw była również gorąca atmosfera. Organizatorki warsztatów: E. Zawartka, J. Mazur – Pogoda, A. Smura oraz B. Matysek dziękują Restauracji Collina za użyczenie sprzętu a Radzie Rodziców za udzielenie wsparcia finansowego przy zakupie surowców.
Elżbieta Zawartka