BS I stopnia - CUKIERNIK
1. Nazwa zawodu: Cukiernik
2. Czas trwania nauki: 3 lata
3. Zdobyte umiejętności zawodowe:
Absolwent:
- Pozna tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,
- Nauczy się trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,
- Pozna rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,
- Dowie się jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię i jak być w tym lepszy od konkurencji,
- Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,
- Dowie się, jak wykorzystywać przepisy na ciasta i desery,
4. Miejsce odbywania praktyk:
- zakłady rzemieślnicze i przemysłowe produkujące wyroby ciastkarskie i cukiernicze
5. Możliwości zatrudnienia:
- w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe
- w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie
- w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery
6. Inne interesujące informacje o zawodzie
- Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy
- Okres nauki wlicza się do stażu pracy
- Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma opłaconą składkę emerytalną i zdrowotną
- Zdobywa doświadczenie zawodowe
- Jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
- Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.