A A A

BS I stopnia - CUKIERNIK

1. Nazwa zawodu:  Cukiernik

2. Czas trwania nauki: 3 lata

3. Zdobyte umiejętności zawodowe: 

Absolwent:

  • Pozna tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,
  • Pozna rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy na ciasta i desery,

4. Miejsce odbywania praktyk:  

  • zakłady rzemieślnicze i przemysłowe produkujące wyroby ciastkarskie i cukiernicze

5. Możliwości zatrudnienia:

  • w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe
  • w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie
  • w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery

6.  Inne interesujące informacje o zawodzie

  • Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy
  • Okres nauki wlicza się do stażu pracy
  • Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma    opłaconą składkę emerytalną i zdrowotną
  • Zdobywa doświadczenie zawodowe
  • Jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
  • Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.