Warsztaty kulinarne „Wariacje naleśnikowe”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
u 28 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Tarnowskich Górach. Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „WARIACJE NALEŚNIKOWE". Młodzież nie tylko uczestniczyła w gotowaniu, ale również mogła zapoznać się z kierunkami kształcenia w naszej szkole. Uczniowie własnoręcznie wykonali krokiety ze szpinakiem, naleśniki z serem oraz pancakes z nutellą. Wykonane potrawy były bardzo smaczne, na co wskazują zadowolone buzie uczniów.
WARSZTATY KULINARNE „CIASTO KRUCHE NA SŁODKO I NA SŁONO"
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 24 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 2 z Miasteczka Śląskiego (Żyglina). Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „CIASTO KRUCHE NA SŁODKO I NA SŁONO". Warsztaty miały na celu zapoznanie zainteresowanych uczniów z formą zajęć z przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Ósmoklasiści własnoręcznie wykonali kruche ciasteczka formując je na różne sposoby – to na słodko. Na słono natomiast sporządzili miniparówki w cieście i pizzerinki. Z pełnym zaangażowaniem pracowali pod opieką naszych nauczycieli zawodu. Podczas wykonywania zadania mogli także liczyć na pomoc starszych kolegów i koleżanek z klasy III TGS, którzy wspaniale wywiązali się z powierzonych im zadań. Nasi goście poradzili sobie doskonale i obserwując podczas pracy ich skupione a zarazem zadowolone miny można było wysnuć wniosek, że sprawiło im to wiele satysfakcji.
Warsztaty „Zdrowo się odżywiaj”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniach 15 i 16 grudnia klasa III TGs wraz z wychowawcą Elżbietą Zawartką uczestniczyła w warsztatach przedmiotowych „Zdrowo się odżywiaj” na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Warsztaty są częścią projektu „Od wiedzy do zdrowia”, który jest współfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki”.
Zajęcia odbyły się na w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Zabrzu – Rokitnicy. Warsztaty składały się z trzech bloków tematycznych: warsztatów kulinarnych, sensorycznych oraz warsztatów kuchni wegetariańskiej. Podczas części sensorycznej uczestnicy mogli sprawdzić swoje zmysły i nauczyć się jak profesjonalnie wykorzystuje się je do oceny jakości żywności. Część kulinarna i wegetariańska polegała na sporządzaniu potraw i oczywiście ich degustacji. Na koniec warsztatów uczniowie otrzymali drobne upominki.
Konkurs „Piernikowe ozdoby świąteczne”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Czym pachną Święta Bożego Narodzenia? Przypisać można im wiele aromatów, w których zapisane są nasze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne tradycje. Jednym z nich jest zapach korzennych domków i szopek, pierników i pierniczków wypiekanych nie tylko jako słodki poczęstunek dla gości ale także, aby stworzyć z nich piękne ozdoby domu i stołu na święta.
Chcąc wspierać kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia, uczniowie ZSGH 29 listopada wzięli udział w konkursie na najpiękniejsze „Piernikowe ozdoby świąteczne”.
W ocenie prac wzięli udział pracownicy administracji i obsługi naszej szkoły, Dyrekcja i Grono Pedagogiczne oraz uczniowie klas hotelarskich.
Wyniki konkursu:
I miejsce ex aequo:
- Patrycja Badora (III TGs) i Dagmara Stępień (II TG)
II miejsce
- Klaudia Mol (III THn)
III miejsce ex aequo
- Jakub Trociński (II Br K) i Magdalena Gacki (II Br K)
Prace uczestników konkursu zostały sprzedane podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego, a uzyskany dochód ze sprzedaży w kwocie 470,00zł. zostanie przekazany na zakup artykułów dla podopiecznych Domu Dziecka.
Serdeczne podziękowania kierujemy pod adresem Rady Rodziców za ufundowanie nagród dla zwycięzców.
WARSZTATY KULINARNE Z UCZESTNIKAMI MASTERCHEFA
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
22 listopada 2021 r. grupa uczniów naszej szkoły wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Pod czujnym okiem profesjonalistów młodzież wykonała smaczne potrawy. Grupa pod kierunkiem Grzegorza Bienia przygotowała potrawy kuchni orientalnej: żeberka glazurowane z makaronem chow-mein, dorsza z warzywami w sosie curry i ryż smażony z jajkiem podany z kurczakiem na chrupko. Mateusz Güncel wraz ze swoją grupą od podstaw przyrządzili gruzińskie chinkali, tradycyjne wołowe burgery oraz oryginalną pizzę.
Dziękujemy w imieniu uczestników oraz organizatorów warsztatom szkolnym za zakup surowców niezbędnych podczas zajęć. Naszym absolwentom Grzegorzowi i Mateuszowi jesteśmy wdzięczni za poświęcony czas oraz cenne rady kulinarne dane uczniom. Młodzieży natomiast dziękujemy za zaangażowanie i wspólną zabawę. Serdeczne podziękowania kierujemy również pod adresem pani profesor Haliny Stepowany i Teresy Gacki, które zaszczyciły nas swoją obecnością.
Warsztaty praktyczne w Żywym Muzeum Obwarzanka
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Warsztaty praktyczne w Krakowskiej Manufakturze Czekolady
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Luzofonia 2021 – „Smaki Portugalii”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W środę, 28 kwietnia, uczniowie z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w Luzofonii 2021 – dorocznym święcie języka i kultury portugalskiej organizowanym przez Kierunek Filologii Romańskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Tegorocznym tematem przewodnim wydarzenia, które odbyło się zdalnie, była kuchnia portugalska. Nasza młodzież wysłuchała wykładów i prezentacji pracowników naukowych UŚ, a także wzięła udział w konkursie. Serdeczne podziękowania za zaproszenie składamy pani dr Sylwii Klos, a uczniom naszej szkoły gratulujemy zajęcia miejsca na podium.
Jolanta Mazur - Pogoda