BS I Stopnia Kucharz
1. Nazwa zawodu : KUCHARZ ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
2. Czas trwania nauki : 3 lata
3. Zdobyte umiejętności : absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych
Absolwent:
- Pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
- Nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
- Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
- Dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
- Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
- Dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,
W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
Kwalifikacja: Sporządzanie potraw i napojów.
4. Miejsce odbywania praktyk:
- szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych- zajęcia odbywają się w warsztatach szkolnych przy ZSGH
5. Możliwości zatrudnienia:
- zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne
- zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe
6. Inne interesujące informacje o zawodzie
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie kucharz jest więc dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.