1. Pełna nazwa zawodu: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z innowacją dietetyka
Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów
2. Czas trwania nauki: 5 lata
3. Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
- oceniać jakość żywności
- pozna zasady przechowywania żywności
- będzie umiał pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw
- profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii
- obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi
- planować i oceniać żywienie różnych grup ludności
- organizować produkcję gastronomiczną ( od zapotrzebowania po produkcję i obsługę gości)
- planować i organizować usługi gastronomiczne
- dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
4. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni w zakładach gastronomicznych na terenie powiatu tarnogórskiego, bytomskiego oraz w ośrodkach wczasowych nad morzem np.:
- Hotel "NEO" Tarnowskie Góry
- "Ferdynand" Strzybnica „Relax" i „Figaro” Radzionków
- „Gołąbek” Orzech
- „Lotniczy Catering Service” Pyrzowice
- „Grota” i „Mustang” Sucha Góra itp.
- Restauracjach i hotelach nad morzem
- „Ośrodek Wczasowo - Kolonijny Słoneczko" Łeba
- "WDW – Woskowy Dom Wypoczynkowy” Unieście itp.
5. Możliwości zatrudnienia
- restauracje,
- kawiarnie hotelowe,
- zakłady gastronomiczne,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- restauracje na statkach i promach,
- szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych
Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.