A A A

1.    Pełna nazwa zawodu: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów

2.    Czas trwania nauki: 4 lata

3.    Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:

  • oceniać jakość żywności
  • pozna zasady przechowywania żywności
  • będzie umiał pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw
  • profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii
  • obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi
  • planować i oceniać żywienie różnych grup ludności
  • organizować produkcję gastronomiczną ( od zapotrzebowania po produkcję i obsługę gości)
  • planować i organizować usługi gastronomiczne
  • dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszy od konkurencji,

4.    Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni w zakładach gastronomicznych na terenie powiatu tarnogórskiego, bytomskiego oraz w ośrodkach wczasowych nad morzem np.:

  • Hotel "NEO" Tarnowskie Góry
  • "Ferdynand" Strzybnica „Relax" i „Figaro” Radzionków
  • „Gołąbek” Orzech
  • „Lotniczy Catering Service” Pyrzowice
  • „Grota” i „Mustang” Sucha Góra itp.
  • Restauracjach i hotelach nad morzem
  • „Ośrodek Wczasowo - Kolonijny Słoneczko" Łeba
  • "WDW – Woskowy Dom Wypoczynkowy” Unieście itp.

5.    Możliwości zatrudnienia

  • restauracje,
  • kawiarnie hotelowe,
  • zakłady gastronomiczne,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • restauracje na statkach i promach,
  • szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych

Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych

Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.