WARSZTATY KULINARNE Z UCZESTNIKAMI MASTERCHEFA
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
22 listopada 2021 r. grupa uczniów naszej szkoły wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Pod czujnym okiem profesjonalistów młodzież wykonała smaczne potrawy. Grupa pod kierunkiem Grzegorza Bienia przygotowała potrawy kuchni orientalnej: żeberka glazurowane z makaronem chow-mein, dorsza z warzywami w sosie curry i ryż smażony z jajkiem podany z kurczakiem na chrupko. Mateusz Güncel wraz ze swoją grupą od podstaw przyrządzili gruzińskie chinkali, tradycyjne wołowe burgery oraz oryginalną pizzę.
Dziękujemy w imieniu uczestników oraz organizatorów warsztatom szkolnym za zakup surowców niezbędnych podczas zajęć. Naszym absolwentom Grzegorzowi i Mateuszowi jesteśmy wdzięczni za poświęcony czas oraz cenne rady kulinarne dane uczniom. Młodzieży natomiast dziękujemy za zaangażowanie i wspólną zabawę. Serdeczne podziękowania kierujemy również pod adresem pani profesor Haliny Stepowany i Teresy Gacki, które zaszczyciły nas swoją obecnością.
Warsztaty Obiady
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Luzofonia 2021 – „Smaki Portugalii”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W środę, 28 kwietnia, uczniowie z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w Luzofonii 2021 – dorocznym święcie języka i kultury portugalskiej organizowanym przez Kierunek Filologii Romańskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Tegorocznym tematem przewodnim wydarzenia, które odbyło się zdalnie, była kuchnia portugalska. Nasza młodzież wysłuchała wykładów i prezentacji pracowników naukowych UŚ, a także wzięła udział w konkursie. Serdeczne podziękowania za zaproszenie składamy pani dr Sylwii Klos, a uczniom naszej szkoły gratulujemy zajęcia miejsca na podium.
Jolanta Mazur - Pogoda
Wyniki konkursu na najciekawszą prezentację o Peru
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Z ogromną przyjemnością i satysfakcją ogłaszamy wyniki konkursu na najciekawszą prezentację multimedialną.
Laureatami zostali
Grand Prix Wojtala Martyna SP 15 Tarnowskie Góry – Śladami Polaków w Peru
Kuchnia Peruwiańska
- Czendlik Emilia SP4 Bytom
- Zaworski Marcel SP Krupski Młyn
- Szymik Olga SP 1 Kalety ex aequo Tokarz Anna SP4 Bytom
Śladami Polaków w Peru
- Łopata Oliwia SP Krupski Młyn
- Koprowska SP 15 Tarnowskie Góry
- Brodziak Emila SP Krupski Młyn
Atrakcje turystyczne Peru
- Iwańska Magdalena SP 15 Tarnowskie Góry
- Pęcherska Weronika SP Krupski Młyn
- Borek Natalia SP 1 Kalety
Gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach!
O terminie uroczystej gali wraz w wręczeniem nagród poinformujemy w terminie późniejszym.
Organizatorzy Konkursu
Czekolada
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Zapraszamy Was do kolejnej zabawy. Czekolada to gwarancja uśmiechu, słodkości i pozytywnego nastroju!
Na Wasze prace czekamy do 16 kwietnia.
Konkurs na Najlepszą potrawę wielkanocną
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Konkurs na Najlepszą potrawę wielkanocną dobiegł końca. Otrzymaliśmy od was sporo zdjęć. Jury składające się z nauczycieli naszej szkoły stanęło przed niełatwym wyborem. Nadesłane prace są naprawdę wyjątkowe i widać, że włożyliście w tworzenie tych potraw wiele trudu. Dziękujemy za Wasze zaangażowanie! :)
Przy wyborze zwycięskich prac braliśmy pod uwagę Waszą pomysłowość i spójność z tradycjami wielkanocnymi. Zwracaliśmy uwagę na kreatywność w doborze surowców, jak i również ogólną estetykę potraw.
A oto nagrodzone potrawy
I miejsce: Paulina Dyka z kl 3Tg
II miejsce: Patrycja Bodora z kl 2Tgs
II miejsce: Dawid Gratza z kl 2 Kn
III miejsce: Magdalena Mond z kl 1Tg
Wyróżnienie otrzymują: Beata Barszcz z kl IV Tga oraz Julia Pankowaska z kl 2Tgs
Marchewka w kuchni
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Marchewka w kuchni to często jedynie dodatek - zupełnie nie słusznie! To warzywo może stanowić główną bazę wielu dań, nawet słodkich, co udowodnili nasi uczniowie.
Dzień Marchewki - konkurs
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności