Kurs Stewardesy i Stewarda
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 11 października 2022 r. odbył się w szkole Kurs Stewardesy i Stewarda, w którym wzięli udział uczniowie z różnych klas zainteresowani zdobyciem dodatkowych umiejętności w tym zawodzie.
Młodzież uzyskała wiele cennych porad i informacji przydatnych podczas rekrutacji do linii lotniczych.
Uczniowie poznali także korzyści oraz trudności związane z wykonywaniem zawodu stewardesy i stewarda.
Polsko - Niemiecka Współpraca Młodzieży
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności




































FOX 2022
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU JEZYKA ANGIELSKIEGO FOX 2022
W tym roku szkolnym po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach brali udział w Ogólnopolskim Konkursie Języka Angielskiego FOX organizowanym pod patronatem Instytutu Filologii Angielskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Uczniowie mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności w zakresie języka angielskiego na tle innych szkół w Polsce.
Wysoki poziom testu językowego oraz konkurencja między szkołami nie stanowiły żadnej przeszkody dla naszych uczniów w osiągnięciu sukcesu.
Najlepszy wynik spośród uczniów naszej szkoły uzyskał Bartosz Suchoń z klasy technicznej o specjalności technik turystyki zdobywając I miejsce na szczeblu powiatowym oraz VI miejsce w regionie katowickim.
Serdecznie gratulujemy oraz zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.
Wycieczka Powiatowej Reprezentacji Młodzieży
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W II semestrze roku szkolnego 2022 Powiatowa Reprezentacja Młodzieży Starostwa Powiatowego w Tarnowskich Górach uczestniczyła w wycieczce integracyjnej z kursem języka ukraińskiego. W imprezie uczestniczyło 60 uczniów z 8 szkół średnich Powiatu Tarnogórskiego. Z Gastronomika wyjechała bardzo liczna grupa czternastu uczniów. W pierwszy dniu zdobyliśmy magiczną górę Wdżar - wejście nie należało do najłatwiejszych, ale wspólnymi siłami daliśmy radę, a rozciągające się na szczycie widoki zrekompensowały wysiłek. Zwiedziliśmy również drewniany kościółek w Dębnie Podhalańskim - jedyny obiekt na Podhalu wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO oraz Sanktuarium Maryjne w Ludźmierzu. Wśród uczestników była z nami Veronika z Ukrainy, uczennica naszej szkoły, która przygotowała wzruszające prezentacje o kulturze Ukrainy i zniszczeniach jakie spowodowała trwająca wojna. Odpowiadała też na liczne pytania dotyczące języka i jej spostrzeżeń dotyczących życia w Polsce.
Drugiego dnia zdobyliśmy Gubałówkę, zwiedziliśmy kościół i cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku. Przewodnik odkrył przed nami wiele tajemnic tego regionu, a widoki znowu nas zachwyciły. Spędziliśmy wspólnie czas na Krupówkach, a na koniec udaliśmy się na zasłużony relaks w Termach w Białce Tatrzańskiej. Wypoczęci wróciliśmy do pensjonatu u Zosi na przepyszne pierogi. Drugi dzień zakończyliśmy warsztatami językowymi. Przy dźwiękach gitary śpiewaliśmy piosenki ukraińskie i oczywiście polskie.
W trzeci - ostatni dzień udaliśmy do Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema w Krakowie, gdzie na świeżym powietrzu mogliśmy uczyć się i doświadczać zjawisk fizycznych, które nie raz nas zaskoczyły, a przy okazji świetnie się bawiliśmy! Wycieczka należała jak co roku do bardzo udanych.
Serdecznie dziękujemy Starostwu Powiatowemu za dofinansowanie wyjazdu młodzieży. Czekamy na następny wyjazd.
Notatkę opracowała mgr Katarzyna Gąsewicz- Kluba opiekun Powiatowej Reprezentacji Młodzieży uczestnicząca i opiekująca się Młodzieżą.



























Warsztaty dietetyczne „Praca w gabinecie dietetyka – analiza składu ciała”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 21 marca w naszej szkole odbyły się warsztaty dietetyczne na temat „Praca w gabinecie dietetyka – analiza składu ciała”.
Warsztaty prowadziły absolwentki naszej szkoły a obecnie absolwentki Wydziału Dietetyki Śląskiej Akademii Medycznej Karolina Pigulla i Weronika Gulba.
Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W części teoretycznej prowadzące w jasny i przystępny sposób opowiedziały uczestnikom na czym polega praca dietetyka i jakie jest znaczenie pomiaru składu ciała oraz na czym to badanie polega.
W części praktycznej chętni uczestnicy (których nie brakowało) mogli dokonać pomiaru składu swojego ciała na urządzeniu Tanita oraz poznać jego interpretację, jak również dowiedzieć się jaki jest wiek biologiczny wskazany na podstawie uzyskanych wyników.
Nasi uczniowie byli bardzo zaineresowani zarówno samym badaniem jak również kierunkiem studiów – dietetyką, co skutkowało mnóstwem pytań zadawanym naszym prowadzącym.
KONKURS KULINARNY „Jabłuszko pełne snów”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
21 kwietnia 2022r. głównym bohaterem w naszej szkole było JABŁKO. A to za sprawą konkursu kulinarnego, który został zorganizowany w ramach akcji wyborów Pięknej z Rept, czyli tarnogórskiej odmiany jabłoni.
Do konkursu zgłosiło się 11 uczniów, którzy przygotowali wspaniałe potrawy oczywiście z jabłkiem w roli głównej. Naszych młodych kucharzy oceniało profesjonalne jury w składzie: Stanisław Karcz – zastępca Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej oraz wieloletni restaurator, Grzegorz Bien – finalista programu MasterChef i absolwent ZSGH oraz Mariusz Jarzombek – przedstawiciel Urzędu Miasta Tarnowskie Góry jak również absolwent naszej szkoły.
Warsztaty kulinarne „Wariacje naleśnikowe”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
u 28 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Tarnowskich Górach. Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „WARIACJE NALEŚNIKOWE". Młodzież nie tylko uczestniczyła w gotowaniu, ale również mogła zapoznać się z kierunkami kształcenia w naszej szkole. Uczniowie własnoręcznie wykonali krokiety ze szpinakiem, naleśniki z serem oraz pancakes z nutellą. Wykonane potrawy były bardzo smaczne, na co wskazują zadowolone buzie uczniów.