Wycieczka Powiatowej Reprezentacji Młodzieży
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W II semestrze roku szkolnego 2022 Powiatowa Reprezentacja Młodzieży Starostwa Powiatowego w Tarnowskich Górach uczestniczyła w wycieczce integracyjnej z kursem języka ukraińskiego. W imprezie uczestniczyło 60 uczniów z 8 szkół średnich Powiatu Tarnogórskiego. Z Gastronomika wyjechała bardzo liczna grupa czternastu uczniów. W pierwszy dniu zdobyliśmy magiczną górę Wdżar - wejście nie należało do najłatwiejszych, ale wspólnymi siłami daliśmy radę, a rozciągające się na szczycie widoki zrekompensowały wysiłek. Zwiedziliśmy również drewniany kościółek w Dębnie Podhalańskim - jedyny obiekt na Podhalu wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO oraz Sanktuarium Maryjne w Ludźmierzu. Wśród uczestników była z nami Veronika z Ukrainy, uczennica naszej szkoły, która przygotowała wzruszające prezentacje o kulturze Ukrainy i zniszczeniach jakie spowodowała trwająca wojna. Odpowiadała też na liczne pytania dotyczące języka i jej spostrzeżeń dotyczących życia w Polsce.
Drugiego dnia zdobyliśmy Gubałówkę, zwiedziliśmy kościół i cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku. Przewodnik odkrył przed nami wiele tajemnic tego regionu, a widoki znowu nas zachwyciły. Spędziliśmy wspólnie czas na Krupówkach, a na koniec udaliśmy się na zasłużony relaks w Termach w Białce Tatrzańskiej. Wypoczęci wróciliśmy do pensjonatu u Zosi na przepyszne pierogi. Drugi dzień zakończyliśmy warsztatami językowymi. Przy dźwiękach gitary śpiewaliśmy piosenki ukraińskie i oczywiście polskie.
W trzeci - ostatni dzień udaliśmy do Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema w Krakowie, gdzie na świeżym powietrzu mogliśmy uczyć się i doświadczać zjawisk fizycznych, które nie raz nas zaskoczyły, a przy okazji świetnie się bawiliśmy! Wycieczka należała jak co roku do bardzo udanych.
Serdecznie dziękujemy Starostwu Powiatowemu za dofinansowanie wyjazdu młodzieży. Czekamy na następny wyjazd.
Notatkę opracowała mgr Katarzyna Gąsewicz- Kluba opiekun Powiatowej Reprezentacji Młodzieży uczestnicząca i opiekująca się Młodzieżą.
KONKURS KULINARNY „Jabłuszko pełne snów”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
21 kwietnia 2022r. głównym bohaterem w naszej szkole było JABŁKO. A to za sprawą konkursu kulinarnego, który został zorganizowany w ramach akcji wyborów Pięknej z Rept, czyli tarnogórskiej odmiany jabłoni.
Do konkursu zgłosiło się 11 uczniów, którzy przygotowali wspaniałe potrawy oczywiście z jabłkiem w roli głównej. Naszych młodych kucharzy oceniało profesjonalne jury w składzie: Stanisław Karcz – zastępca Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej oraz wieloletni restaurator, Grzegorz Bien – finalista programu MasterChef i absolwent ZSGH oraz Mariusz Jarzombek – przedstawiciel Urzędu Miasta Tarnowskie Góry jak również absolwent naszej szkoły.
Dzień otwartych drzwi 05 - 06 kwietnia
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
WARSZTATY KULINARNE „CIASTO KRUCHE NA SŁODKO I NA SŁONO"
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 24 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 2 z Miasteczka Śląskiego (Żyglina). Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „CIASTO KRUCHE NA SŁODKO I NA SŁONO". Warsztaty miały na celu zapoznanie zainteresowanych uczniów z formą zajęć z przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Ósmoklasiści własnoręcznie wykonali kruche ciasteczka formując je na różne sposoby – to na słodko. Na słono natomiast sporządzili miniparówki w cieście i pizzerinki. Z pełnym zaangażowaniem pracowali pod opieką naszych nauczycieli zawodu. Podczas wykonywania zadania mogli także liczyć na pomoc starszych kolegów i koleżanek z klasy III TGS, którzy wspaniale wywiązali się z powierzonych im zadań. Nasi goście poradzili sobie doskonale i obserwując podczas pracy ich skupione a zarazem zadowolone miny można było wysnuć wniosek, że sprawiło im to wiele satysfakcji.
Warsztaty dietetyczne „Praca w gabinecie dietetyka – analiza składu ciała”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 21 marca w naszej szkole odbyły się warsztaty dietetyczne na temat „Praca w gabinecie dietetyka – analiza składu ciała”.
Warsztaty prowadziły absolwentki naszej szkoły a obecnie absolwentki Wydziału Dietetyki Śląskiej Akademii Medycznej Karolina Pigulla i Weronika Gulba.
Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W części teoretycznej prowadzące w jasny i przystępny sposób opowiedziały uczestnikom na czym polega praca dietetyka i jakie jest znaczenie pomiaru składu ciała oraz na czym to badanie polega.
W części praktycznej chętni uczestnicy (których nie brakowało) mogli dokonać pomiaru składu swojego ciała na urządzeniu Tanita oraz poznać jego interpretację, jak również dowiedzieć się jaki jest wiek biologiczny wskazany na podstawie uzyskanych wyników.
Nasi uczniowie byli bardzo zaineresowani zarówno samym badaniem jak również kierunkiem studiów – dietetyką, co skutkowało mnóstwem pytań zadawanym naszym prowadzącym.
Warsztaty „Zdrowo się odżywiaj”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniach 15 i 16 grudnia klasa III TGs wraz z wychowawcą Elżbietą Zawartką uczestniczyła w warsztatach przedmiotowych „Zdrowo się odżywiaj” na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Warsztaty są częścią projektu „Od wiedzy do zdrowia”, który jest współfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki”.
Zajęcia odbyły się na w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Zabrzu – Rokitnicy. Warsztaty składały się z trzech bloków tematycznych: warsztatów kulinarnych, sensorycznych oraz warsztatów kuchni wegetariańskiej. Podczas części sensorycznej uczestnicy mogli sprawdzić swoje zmysły i nauczyć się jak profesjonalnie wykorzystuje się je do oceny jakości żywności. Część kulinarna i wegetariańska polegała na sporządzaniu potraw i oczywiście ich degustacji. Na koniec warsztatów uczniowie otrzymali drobne upominki.
Warsztaty kulinarne „Wariacje naleśnikowe”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
u 28 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Tarnowskich Górach. Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „WARIACJE NALEŚNIKOWE". Młodzież nie tylko uczestniczyła w gotowaniu, ale również mogła zapoznać się z kierunkami kształcenia w naszej szkole. Uczniowie własnoręcznie wykonali krokiety ze szpinakiem, naleśniki z serem oraz pancakes z nutellą. Wykonane potrawy były bardzo smaczne, na co wskazują zadowolone buzie uczniów.
Konkurs „Piernikowe ozdoby świąteczne”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Czym pachną Święta Bożego Narodzenia? Przypisać można im wiele aromatów, w których zapisane są nasze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne tradycje. Jednym z nich jest zapach korzennych domków i szopek, pierników i pierniczków wypiekanych nie tylko jako słodki poczęstunek dla gości ale także, aby stworzyć z nich piękne ozdoby domu i stołu na święta.
Chcąc wspierać kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia, uczniowie ZSGH 29 listopada wzięli udział w konkursie na najpiękniejsze „Piernikowe ozdoby świąteczne”.
W ocenie prac wzięli udział pracownicy administracji i obsługi naszej szkoły, Dyrekcja i Grono Pedagogiczne oraz uczniowie klas hotelarskich.
Wyniki konkursu:
I miejsce ex aequo:
- Patrycja Badora (III TGs) i Dagmara Stępień (II TG)
II miejsce
- Klaudia Mol (III THn)
III miejsce ex aequo
- Jakub Trociński (II Br K) i Magdalena Gacki (II Br K)
Prace uczestników konkursu zostały sprzedane podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego, a uzyskany dochód ze sprzedaży w kwocie 470,00zł. zostanie przekazany na zakup artykułów dla podopiecznych Domu Dziecka.
Serdeczne podziękowania kierujemy pod adresem Rady Rodziców za ufundowanie nagród dla zwycięzców.