A A A

„Jak godomy, tak warzymy” – pod takim hasłem 6 kwietnia 2018r. w Kochcicach miał miejsce Finał VIII edycji Konkursu na Danie Roku 2018 zorganizowanego przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska”. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Najpierw należało przesłać oryginalny przepis lub opis jakiejś historyjki związanej z kuchnią śląską, z tradycyjnymi potrawami, sposobem ich przyrządzania.

Prace w gwarze śląskiej używanej w okolicy, z której pochodził uczestnik lub napisane językiem literackim podlegały ocenie jury, a autorzy najciekawszych przepisów zostali zaproszeni do udziału w finale. Uczestnicy przygotowywali i prezentowali wcześniej opisane danie, a jury oceniało walory smakowe, łatwość jego przyrządzenia, związek z tradycją regionu, zgodność z mottem konkursu oraz wystrój stołu i sposób prezentacji. Finaliści oceniani byli w trzech kategoriach: indywidualnej, organizacji społecznych i restauratorów.

Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy IV TGa Mateusz Wysocki. Swoimi recepturami napisanymi w gwarze śląskiej udowodnił, że  „kuchnia śląsko nie zaczyno się na nudelzupie i nie końcy na roladzie z gumiklyjzami i modrom kapustom, to je coś wiyncyj , to całe życie Ślonzoka i ta gryfno tradycja.” Mateusz zakwalifikował się do ścisłego finału, podczas którego zaserwował do degustacji jury:

  • krupniok z cebulkom, z tuconymi kartoflami i surowkom z kiszonyj kapusty
  • karminadle,  bratkartofle i łogórki kiszone
  • bitki z krupami i szolka maślonki

Mateusz zdobył uznanie komisji sędziowskiej i w kategorii restauratorów, punktów gastronomicznych i szkół zdobył I miejsce, a tym samym główną nagrodę - wyjazd do Parlamentu Europejskiego w Brukseli.

Szczególne słowa podziękowania kierujemy do pani mgr Agnieszki Ćwieląg za pomoc językową przy pisaniu receptur. Serdecznie dziękujemy Warsztatom Szkolnym za wypożyczenie sztućców oraz zasponsorowanie opakowań jednorazowych niezbędnych do poczęstunku publiczności. Słowa podziękowań należą się również Sebastianowi Zymeła z klasy IV TGA oraz Laurze Masoń z klasy II TGA , którzy przez cały dzień niestrudzenie pomagali Mateuszowi przygotować dania konkursowe i degustacyjne.

Jolanta Mazur - Pogoda

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.