• Chcielibyśmy zaprosić absolwentów oraz wszystkich przyjaciół szkoły do czynnego udziału w uroczystościach i imprezach towarzyszących z okazji  obchodów 70 - lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.które odbędą się 23 października 2015 r. Więcej informacji pod nr tel. 32 285 38 61 lub na stronie zsghtg.pl w zakładce 70 - lecie

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

  • Interesujesz się produkcją żywności doskonal się wybierając jeden z kierunków: KUCHARZ, PIEKARZ, CUKIERNIK, WĘDLINIARZ,

    więcej...

IV staż projektu LdV - dzień II i III

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
Wpisany przez mws    wtorek, 15 marca 2011 18:48

Dwa ciężkie następne dni już prawie za nami.

Wczoraj, tj w poniedziałek, mieliśmy teoretycznie lajtowy dzień. No właśnie - TEORETYCZNIE. Odwiedziliśmy nasze zakłady pracy - restauracje i hotele zarówno w Leuven jak i w Tienen. Na początku pojechaliśmy do Almy Central Kitchen, by zapoznać się z organizacją owego zakładu, który wydaje codziennie kilka tysięcy posiłków, nie tylko dla studentów. Następnie zjedliśmy obiad, przejechaliśmy do centrum Leuven i tam rozdzieliliśmy się na dwie grupy - tych, którzy swe zakłady mieli w Leuven i tych, którzy pięć razy w tygodniu muszą jeźdźić do Tienen. Wszystkie zakłady uczniowie zwiedzili oględnie już na samym wejściu, zapoznając się z personelem i kierownictwem.

Niby takie nic, ale jednak przejście całego Leuven, a później szukanie przez ponad pół godziny sklepu, jest męczące. Wyszliśmy z City Flats o godzinie 9, a po całodziennej wędrówce wróciliśmy o... 18?

Gdy padnięci wróciliśmy do domu, zorganizowaliśmy sobie spotkanie organizacyjne, gdzie opiekunowie omówili cały pobyt, pomogli uzupełnić dzienniczki, które prowadzone miały być już od wczoraj, a także wspólnie ustaliśmy jakieś tam zasady, by uławić sobie i opiekunom cały pobyt.

Dziś każdy z nas rozpoczął pracę, tam gdzie został przydzielony. Pracowaliśmy w różnych godzinach, jednak teoretycznie nasza praca trwała 8h... teoretycznie. Wykonywaliśmy różne czynności, od nakrywania do stołu, poprzez pomaganie w kuchni i obsługiwanie gości. Wszyscy jednak jesteśmy jednakowo padnięci, a nogi odmawiają posłuszeństwa.

Pocieszamy się faktem, że teraz może być tylko lepiej z naszą odpornością na zmęczenie. ;]

Wszyscy zadowoleni są ze współpracy z pracownikami z poszczególnych zakładów. :) Obawy, co do barier językowych, okazały się zbyteczne, bo każdy potrafi się porozumieć z tutejszymi ludźmi, więc nie wynikają żadne nieporozumienia z niekompletnej znajomości języka.

Plany na wieczór? Uzupełnienie zapasów żywności oraz wpisy do dzienniczków, przygotowanie sobie odpowiednich strojów i innych rzeczy na jutro, a później z pewnością wszyscy padniemy jak komary po Raidzie.

 

:) do następnej relacji -

pozdrowienia z Belgii

mws.

 

Poprawiony: wtorek, 15 marca 2011 20:06
 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 8 gości