Klasa wielozawodowa
- Świadectwo kwalifikacji zawodowej lub tytuł czeladnika
- Zajęcia praktyczne i teoretyczne zawodowe odbywają się poza szkołą
- Zajęcia teoretyczne związane z zawodem realizowane w Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
- Zajęcia praktyczne zawodowe u pracodawców – 2-3 dni w tygodniu (m.in. piekarnie, restauracje, zakłady mięsne, hotele, magazyny, sklepy)
- Uczeń zatrudniony jest w zakładzie pracy jako pracownik młodociany
Świadectwo kwalifikacji zawodowej w zakresie przetwórstwa mięsnego, przygotowujące do pracy w zakładach mięsnych oraz do prowadzenia własnej działalności.
- Uczeń tego kierunku:
- Pozna zasady uboju zwierząt oraz rozbiórki poubojowej
- Nauczy się sztuki rozbioru tusz
- Opanuje metody utrwalania mięsa i wyrobu wędlin
- Pozna rodzaje wędlin i przetworów mięsnych kuchni polskiej oraz kuchni innych narodów
- Dowie się, jak założyć i prowadzić własny zakład przetwórstwa mięsnego
- Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji wędlin
- Będzie potrafił wykorzystywać receptury wędliniarskie
- Nauczy się rozpoznawać cechy ras i typy użytkowe zwierząt rzeźnych oraz klasyfikować rodzaje mięsa i jego przetworów
- Pozna nowoczesne techniki pakowania i przechowywania wyrobów wędliniarskich
Gdzie znajdziesz zatrudnienie?
- Zakłady mięsne
- Hipermarkety posiadające własne działy rozbioru mięsa i produkcji wędlin
- Punkty zbytu mięsa i jego przetworów
Zdobyte umiejętności pozwolą na pracę w przemyśle mięsnym, produkcji wędlin oraz otwarcie własnego zakładu przetwórstwa mięsnego.
Przedmioty ogólne
język polski, język angielski, historia i wos, matematyka, podstawy przedsiębiorczości, geografia, informatyka, wychowanie fizyczne, edukacja dla bezpieczeństwa, fizyka, biologia, chemia
Przedmioty zawodowe
Teoretyczne: bezpieczeństwo i higiena pracy w przemyśle mięsnym, podstawy technologii żywności, surowce i materiały pomocnicze w przemyśle mięsnym, przetwórstwo mięsa, j. obcy w przemyśle mięsnym
Praktyczne: zajęcia praktyczne