Przetwórca mięsa

Klasa wielozawodowa

  • Świadectwo kwalifikacji zawodowej lub tytuł czeladnika
  • Zajęcia praktyczne i teoretyczne zawodowe odbywają się poza szkołą
  • Zajęcia teoretyczne związane z zawodem realizowane w Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
  • Zajęcia praktyczne zawodowe u pracodawców – 2-3 dni w tygodniu (m.in. piekarnie, restauracje, zakłady mięsne, hotele, magazyny, sklepy)
  • Uczeń zatrudniony jest w zakładzie pracy jako pracownik młodociany

Świadectwo kwalifikacji zawodowej w zakresie przetwórstwa mięsnego, przygotowujące do pracy w zakładach mięsnych oraz do prowadzenia własnej działalności.

  • Uczeń tego kierunku:
    • Pozna zasady uboju zwierząt oraz rozbiórki poubojowej
    • Nauczy się sztuki rozbioru tusz
    • Opanuje metody utrwalania mięsa i wyrobu wędlin
    • Pozna rodzaje wędlin i przetworów mięsnych kuchni polskiej oraz kuchni innych narodów
    • Dowie się, jak założyć i prowadzić własny zakład przetwórstwa mięsnego
    • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji wędlin
    • Będzie potrafił wykorzystywać receptury wędliniarskie
    • Nauczy się rozpoznawać cechy ras i typy użytkowe zwierząt rzeźnych oraz klasyfikować rodzaje mięsa i jego przetworów
    • Pozna nowoczesne techniki pakowania i przechowywania wyrobów wędliniarskich

Gdzie znajdziesz zatrudnienie?

  • Zakłady mięsne
  • Hipermarkety posiadające własne działy rozbioru mięsa i produkcji wędlin
  • Punkty zbytu mięsa i jego przetworów

Zdobyte umiejętności pozwolą na pracę w przemyśle mięsnym, produkcji wędlin oraz otwarcie własnego zakładu przetwórstwa mięsnego.

Przedmioty ogólne

język polski, język angielski, historia i wos, matematyka, podstawy przedsiębiorczości, geografia, informatyka, wychowanie fizyczne, edukacja dla bezpieczeństwa, fizyka, biologia, chemia

Przedmioty zawodowe

Teoretyczne: bezpieczeństwo i higiena pracy w przemyśle mięsnym, podstawy technologii żywności, surowce i materiały pomocnicze w przemyśle mięsnym, przetwórstwo mięsa,  j. obcy w przemyśle mięsnym

Praktyczne: zajęcia praktyczne

DANE TELEADRESOWE:

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Adres: ul. Karola Miarki 17
Tarnowskie Góry, 42-600

E-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

Telefon: 32 285 38 61

Inspektor Ochrony Danych:

Adam Korzuch

tel. 32 720-64-34; 509-630-830 
Adres e-mail: korzuch@infoic.pl

Rekrutacja 2025/2026

Wykaz podręczników

Projekty unijne

Przejdź do treści