Kucharz

Świadectwo kwalifikacji zawodowej w zakresie sporządzania potraw i napojów, dające solidne podstawy do pracy w gastronomii oraz możliwość prowadzenia własnej działalności.

  • Kwalifikacja zawodowa: Sporządzanie potraw i napojów
  • Zajęcia praktyczne w warsztacie szkolnym – 1 lub 2 dni w tygodniu

Czego się nauczysz?

  • Zasad sporządzania potraw i napojów
  • Techniki dekorowania i serwowania dań
  • Przygotowywania potraw kuchni polskiej oraz kuchni innych narodów
  • Obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych
  • Wykorzystywania przepisów kulinarnych w codziennej pracy
  • Zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży gastronomicznej

Gdzie znajdziesz zatrudnienie?

  • Zakłady gastronomiczne typu otwartego:
    • Restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie
    • Zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne
  • Zakłady gastronomiczne typu zamkniętego:
    • Stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe
    • Sanatoria, ośrodki wypoczynkowe

Zdobyta wiedza i umiejętności pozwalają na rozwój kariery w gastronomii oraz realizację własnych kulinarnych pasji.zerokie możliwości kariery w dynamicznie rozwijającej się branży gastronomicznej.

Przedmioty ogólne

:język polski, język angielski, historia i wos, matematyka, podstawy przedsiębiorczości, geografia, informatyka, wychowanie fizyczne, edukacja dla bezpieczeństwa, fizyka, biologia, chemia

Przedmioty zawodowe

Teoretyczne: technika i bezpieczeństwo, język obcy zawodowy, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,  podstawy żywienia,

Praktyczne: pracownia technologii  gastronomicznej, zajęcia praktyczne

DANE TELEADRESOWE:

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Adres: ul. Karola Miarki 17
Tarnowskie Góry, 42-600

E-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

Telefon: 32 285 38 61

Inspektor Ochrony Danych:

Adam Korzuch

tel. 32 720-64-34; 509-630-830 
Adres e-mail: korzuch@infoic.pl

Rekrutacja 2025/2026

Wykaz podręczników

Projekty unijne

Przejdź do treści