W dniu 28 listopada odbyły się warsztaty żywieniowe „Zdrowy początek dnia” skierowane do uczniów szkoły podstawowej.
Warsztaty były podzielone na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną. Na początku, podczas części teoretycznej, młodzież zapoznała się z zasadami dotyczącymi przygotowania pełnowartościowego śniadania:
- Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?
- Czy kanapki to jedyna opcja na drugie śniadanie do szkoły?
- Jak przygotować posiłek żeby był zdrowy, ale również smaczny?
Później przyszedł czas na wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce. Uczniowie szkoły podstawowej z pomocą naszych uczennic z klas 3TGb oraz 2TGa przygotowali następujące propozycje zdrowych śniadań:
- Muffinki jajeczne
- Muffinki na słodko
- Nocne owsianki
- Gofry na słodko i słono
- Wrapy z tortilli
- Tortille z omletem
Jak widać na załączonych zdjęciach, śniadanie można przygotować na wiele sposobów. Ma być różnorodne, kolorowe, smaczne, a przede wszystkim zdrowe! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.