• Chcielibyśmy zaprosić absolwentów oraz wszystkich przyjaciół szkoły do czynnego udziału w uroczystościach i imprezach towarzyszących z okazji  obchodów 70 - lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.które odbędą się 23 października 2015 r. Więcej informacji pod nr tel. 32 285 38 61 lub na stronie zsghtg.pl w zakładce 70 - lecie

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

  • Interesujesz się produkcją żywności doskonal się wybierając jeden z kierunków: KUCHARZ, PIEKARZ, CUKIERNIK, WĘDLINIARZ,

    więcej...

KUCHNIA ŁĄCZY POKOLENIA

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    środa, 24 stycznia 2018 10:50

19 stycznia 2018 roku odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne kuchni regionalnych. Były to pierwsze zajęcia z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. W warsztatach brali udział słuchacze Akademii III Wieku oraz chętni uczniowie ZSGH. Tematem pierwszych warsztatów były potrawy kuchni śląskiej. Uczestnicy podzieleni na grupy mieszane seniorzy – młodzież sporządzili cztery potrawy. Były to: budyń z ziemniaków, placki śledziowe, szałot i na słodko makrony z płatków owsianych. Czynny udział w warsztatach wziął również Pan Dyrektor Tomasz Respondek, który obserwował pracę uczestników i wspierał dobrym słowem. A atmosfera podczas pracy była bardzo gorąca!!! Współpraca międzypokoleniowa mimo późnej pory wyzwoliła wiele energii i wzbudziła wśród uczestników dużo pozytywnych emocji. Ta dobra energia została zapewne  „przekazana” sporządzanym potrawom dlatego wszystkie smakowały wyśmienicie.

Dodatkową atrakcją piątkowej imprezy był fakt, że całe to wydarzenie filmowała ekipa TVP 3 wprowadzając dodatkowe zamieszanie. Było to dla wszystkich uczestników nowe doświadczenie, gdyż mogliśmy zaobserwować jak powstaje w profesjonalny program telewizyjny. Program ukaże się w TVP 3 16 lutego br. o godz. 18.00 pt. „Dojrzalsi”. Krótka relacja z warsztatów ukazała się w wiadomościach regionalnych TVP 3 20 stycznia o godz. 18.30.

Organizatorki i prowadzące warsztaty p. Agnieszka Smura i p. Elżbieta Zawartka dziękują Radzie Rodziców za sfinansowanie w/w imprezy a wszystkim uczestnikom za wspaniałą atmosferę.

Agnieszka Smura

Elżbieta Zawartka

 

 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 51 gości