• Chcielibyśmy zaprosić absolwentów oraz wszystkich przyjaciół szkoły do czynnego udziału w uroczystościach i imprezach towarzyszących z okazji  obchodów 70 - lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.które odbędą się 23 października 2015 r. Więcej informacji pod nr tel. 32 285 38 61 lub na stronie zsghtg.pl w zakładce 70 - lecie

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

  • Interesujesz się produkcją żywności doskonal się wybierając jeden z kierunków: KUCHARZ, PIEKARZ, CUKIERNIK, WĘDLINIARZ,

    więcej...

FESTIWAL ŻURU I GRZYBOWEJ

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    piątek, 12 stycznia 2018 08:56

Tuż przed świętami w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się Festiwal Żuru i Grzybowej pod patronatem Pani Poseł na Sejm Barbary Dziuk. W konkursie na najlepszą zupę wzięło udział ośmioro uczniów z “Gastronomika”, “Rolnika” i “Chemika”. Gościem specjalnym festiwalu była Maria Ożga, jedna z pierwszych uczestniczek programu MasterChef, szefowa kuchni i zawodowa księgowa. – Najbardziej lubię jeść żur. Jestem taką żurkową dziewczyną. Sama też go kiszę – tymi słowami przywitała uczniów, dając krótki wykład na temat tej popularnej na Śląsku zupy. Sławomir Wawrzyniak, mistrz kuchni i nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego podpowiadał, że grzybową najlepiej przyrządzić z prawdziwków. Jeśli ma natomiast stanąć na wigilijnym stole, jej bazą powinien być wywar warzywny, koniecznie z kawałkiem selera w bulionie. W konkursie na najlepszy żur pierwsze miejsce zajęła Angelika Zawada ze szkoły w Nakle. Najlepszą grzybową ugotowała jej szkolna koleżanka Oliwia Smol. Ponadto w rywalizacji udział wzięli: Joanna Puchalla z Rolnika (II m. grzybowa), Marzena Żydek z Gastronomika (III m. grzybowa), Rafał Lach z gastronomika (II m. żur), Marta Całka z Gastronomika (III m. żur), Mateusz Wysocki z Gastronika i Maja Kuder z Chemika. Pani Poseł Barbara Dziuk na swoim profilu na Facebooku napisała: „Festiwal żuru i zupy grzybowej przebiegał w rodzinnej atmosferze w naszym GASTRONOMIKU z udziałem Rolnika z Nakła Śląskiego. Dzięki Ministerstwu Rolnictwa młodzież cieszyła się z ufundowanych nagród. A wszystko odbywało się pod okiem Marii Ożgi. Dziękuję”.

 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 48 gości