A A A

21 kwietnia 2022r. głównym bohaterem w naszej szkole było JABŁKO. A to za sprawą konkursu kulinarnego, który został zorganizowany w ramach akcji wyborów Pięknej z Rept, czyli tarnogórskiej odmiany jabłoni. 

Do konkursu zgłosiło się 11 uczniów, którzy przygotowali wspaniałe potrawy oczywiście z jabłkiem w roli głównej. Naszych młodych kucharzy oceniało profesjonalne jury w składzie: Stanisław Karcz – zastępca Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej oraz wieloletni restaurator, Grzegorz Bien – finalista programu MasterChef  i absolwent ZSGH oraz Mariusz Jarzombek – przedstawiciel Urzędu Miasta Tarnowskie Góry jak również absolwent naszej szkoły. 

Jury miało bardzo trudne zadanie, bo potrawy sporządzone przez uczniów były naprawdę wyśmienite. Bezkonkurencyjnie jednak zwyciężyło jabłko faszerowane kaszą, mięsem mielonym oraz kapustą kiszoną, z dodatkiem zapiekanego boczku, które przygotowała Kinga Bartyzel. II miejsce zajęła Wiktoria Potempa i jej Korzenna Przyjemność, czyli zapiekane w sosie korzennym jabłko z dodatkiem wina z nadzieniem z serka mascarpone z dodatkiem orzechów i udekorowane karmelem. III miejsce przyznano Hannie Janik, która upiekła torcik jabłkowy przekładany biszkoptem, musem jabłkowym i bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Wszystkie dziewczyny to uczennice klasy III TGN!!! Przyznano również wyróżnienia dla Patrycji Badory (III TGS) oraz Natalii Szajer (I TG).

Zwycięzcy otrzymali w nagrodę sprzęt AGD ufundowany przez Radę Rodziców ZSGH.  Każdy z uczestników konkursu otrzymał dyplom oraz książki i gadżety ufundowane przez Urząd Miasta. Laureatom oraz wyróżnionym Stanisław Karcz wręczył także bilety do Zabytkowej Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach. Dziewczyny z podium w niedzielę 24 kwietnia w ramach Wyborów Pięknej z Rept odbiorą także sadzonki tarnogórskiej jabłoni. 

Podziękowania za przyjęcie zaproszenia do naszej szkoły kierujemy pod adresem członków JURY. Radzie Rodziców dziękujemy za cenne nagrody. Warsztatom Szkolnym przy ZSGH dziękujemy za ufundowanie głównego składnika bez którego konkurs by się nie odbył, czyli JABŁEK ????.

Laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i dziękujemy za udział!!!



Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Klauzula informacyjna RODO. Dowiedz się więcej