W poniedziałek 1 kwietnia odbyły się w naszej szkole warsztaty gastronomiczne z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. To już czwarte spotkanie młodzieży z seniorami. Tym razem do naszej pracowni wkroczyła nowa technologia, gdyż temat spotkania brzmiał: „Sous vide – kuchnia alternatywna”. Warsztaty poprowadzili kucharze z Restauracji Collina ze Zbrosławic panowie: Aleksander Drost, Marcin Poznański oraz nasz absolwent Kamil Pietryszek. Uczestnicy warsztatów pod okiem gości sporządzili filet z piersi kurczaka oraz polędwiczki wieprzowe w w/w technologii oraz dodatki. Pan Aleksander Drost wygłosił dodatkowo pogadankę na temat technologii sous vide.
Jak zawsze podczas spotkań oprócz gorących potraw była również gorąca atmosfera. Organizatorki warsztatów: E. Zawartka, J. Mazur – Pogoda, A. Smura oraz B. Matysek dziękują Restauracji Collina za użyczenie sprzętu a Radzie Rodziców za udzielenie wsparcia finansowego przy zakupie surowców.
Elżbieta Zawartka