A A A

19 stycznia 2018 roku odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne kuchni regionalnych. Były to pierwsze zajęcia z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. W warsztatach brali udział słuchacze Akademii III Wieku oraz chętni uczniowie ZSGH. Tematem pierwszych warsztatów były potrawy kuchni śląskiej. Uczestnicy podzieleni na grupy mieszane seniorzy – młodzież sporządzili cztery potrawy. Były to: budyń z ziemniaków, placki śledziowe, szałot i na słodko makrony z płatków owsianych. Czynny udział w warsztatach wziął również Pan Dyrektor Tomasz Respondek, który obserwował pracę uczestników i wspierał dobrym słowem. A atmosfera podczas pracy była bardzo gorąca!!! Współpraca międzypokoleniowa mimo późnej pory wyzwoliła wiele energii i wzbudziła wśród uczestników dużo pozytywnych emocji. Ta dobra energia została zapewne  „przekazana” sporządzanym potrawom dlatego wszystkie smakowały wyśmienicie.

Dodatkową atrakcją piątkowej imprezy był fakt, że całe to wydarzenie filmowała ekipa TVP 3 wprowadzając dodatkowe zamieszanie. Było to dla wszystkich uczestników nowe doświadczenie, gdyż mogliśmy zaobserwować jak powstaje w profesjonalny program telewizyjny. Program ukaże się w TVP 3 16 lutego br. o godz. 18.00 pt. „Dojrzalsi”. Krótka relacja z warsztatów ukazała się w wiadomościach regionalnych TVP 3 20 stycznia o godz. 18.30.

Organizatorki i prowadzące warsztaty p. Agnieszka Smura i p. Elżbieta Zawartka dziękują Radzie Rodziców za sfinansowanie w/w imprezy a wszystkim uczestnikom za wspaniałą atmosferę.

Agnieszka Smura

Elżbieta Zawartka

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.