• Chcielibyśmy zaprosić absolwentów oraz wszystkich przyjaciół szkoły do czynnego udziału w uroczystościach i imprezach towarzyszących z okazji  obchodów 70 - lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.które odbędą się 23 października 2015 r. Więcej informacji pod nr tel. 32 285 38 61 lub na stronie zsghtg.pl w zakładce 70 - lecie

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

  • Interesujesz się produkcją żywności doskonal się wybierając jeden z kierunków: KUCHARZ, PIEKARZ, CUKIERNIK, WĘDLINIARZ,

    więcej...

Wizyata w Alma Central Kitchen

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    piątek, 04 marca 2011 10:13

RAPORT Z WIZYTY W ALMA CENTRAL KITCHEN (LEUVEN) DNIU 15.11.2010r.

Temat wycieczki: gotowanie próżniowe

 

Wycieczka do ALMY obejmowała KUCHNIĘ  CENTRALNĄ zakładu ALMA.

Wizyta w ALMIE  rozpoczęła się od prezentacji multimedialnej, którą prowadził menager stołówki ALMA 2 Mark Claes. Uczniom i nauczycielom podczas prezentacji przekazano  informacje dotyczące:

a)      obrotów finansowych i przerobowych zakładu,

b)      punktów odbioru produktów CENTRAL KITCHEN,

c)       struktury organizacyjnej zakładów ALMA.

Po  prezentacji uczniowie i nauczyciele przystąpili do zwiedzania  zakładu. Każda osoba musiała ubrać specjalny strój ochronny, dla zapewnienia higieny i bezpieczeństwa produkcji.

Podczas zwiedzania uczniowie oraz nauczyciele zobaczyli  6 najważniejszych punktów procesu gotowania próżniowego w zakładzie:

1.       pobieranie surowców

2.       mycie surowców, sortowanie

3.        obróbka czysta

(punkty 1-3 dotyczą warzyw, surowców oraz produktów mięsnych np. ryb itd.)

4.       rozważanie produktów według ściśle określonej receptury

5.       przygotowywanie rozważonych surowców i łączenie ich do konkretnej potrawy

6.       obróbka właściwa –termiczna – GOTOWANIE PRÓŻNIOWE (dział skomputeryzowany; obróbka termiczna trwa od 3-10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza , następnie produkt był przemieszczany tunelem i schładzany do temperatury 55 stopni Celsjusza, po czym produkt był pakowany próżniowo w pojemnikach o pojemności 3 kg; następnie paczka była oznakowywana naklejką, na której umieszczano informacje o dacie ważności produktu, jego wadze , jego nazwie i miejscu dostarczenia produktu;  w takiej postaci produkt specjalną taśmą był kierowany na okres 24 godzin do pomieszczenia zwanego magazynem-chłodnią, w którym panowała temperatura 2 stopni  Celsjusza)

* rozważanie produktów zawsze odbywa się według ściśle określonej receptury, dzięki czemu produkty gotowane próżniowo w zakładzie przez cały rok mają ten sam smak, ten sam wygląd i ten sam zapach (są identyczne o każdej porze roku i w każdej ze stołówek zaopatrywanych w ALMIE);

** produkty gotowane próżniowo przeznaczone są tylko dla stołówek ALMA 1, ALMA 2, ALMA 3, stołówki szpitalu uniwersyteckiego w LEUVEN oraz campusu położonego około 120 km od Leuven;

***  w  trakcie prezentacji oraz wycieczki dowiedzieliśmy się również o tym, że ALMA zajmuje się produkcją metodą gotowanie próżniowego żywności dla dzieci w żłobkach – dzieci w wieku od 3 miesięcy do 3 lat – w tej produkcji uwzględniane są różne rodzaje diet związanych ze schorzeniami dzieci; produkcja ta odbywa się w innej części ALMY, do której nie mieliśmy dostępu ze względu na specyfikę i bezpieczeństwo produkcji.

 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 22 gości